Вести Македонија Ударни вести

Учество на министерот Нуредини и Пендаровски на климатскиот самит во Глазгов

Сподели:

 

Климатската акција и одржливиот развој на РС Македонија беше темата на разговор на средбата на министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, со претседателот Стево Пендаровски, во пресрет на Конференцијата за клима #COP26 која ќе се одржи во ноември годинава.

Република Северна Македонија се обврза на сериозна климатската заложба со ажурираниот Национално определен придонес кон Договорот од Париз, а истото беше потврдено и со штотуку усвоената Долгорочна Стратегија за климатска акција со акциски план, на предлог на Министерството. 

 

 

Министерот Нуредини го информираше претседателот Пендаровски за напредокот во исполнувањето на националната климатска агенда и ја истакна потребата за обезбедување на координацијата од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање во спроведувањето на сите мерки и активности за митигација и адаптација кон климатските промени, но и планирањето на одржливи инвестиции, доколку сакаме да ги постигнеме поставените климатски цели и стандардите за животна средина.

На координативната средба беа дискутирани сите клучни предизвици од областа животна средина со кои се соочува МЖСПП и државата во целост. Посебен акцен беше ставен на позициите на нашата држава што ќе ги презентира претседателот Пендаровски на климатскиот Лидерски самит во Глазгов, во рамките на COP26, каде ќе биде придружуван од ресорниот министер Нуредини.

Сподели: