Вести Македонија Ударни вести

Министрите на ДУИ добија оценка „2“ од половина од тесното Претседателство на ДУИ

Сподели:

 

На денешната прес-конференција, фигури внатре ДУИ, меѓу кои и половина од тесното раководство на партијата, потпретседателот Изет Меџити, секретарите Блерим Беџети и Саранда Имери, поддржани од пратеници и бројни личности од партиските тела и структури, пред медиумите ги презентираа своите оценки за работата на партиската извршна власт внатре Владата.

 

 

За време на конференцијата, Изет Меџити пред присутните истакна дека:„ Донесувањето одлуки во ДУИ стана ексклузивна привилегија на еден близок клан на Артан Груби.  Ние го кренавме гласот за постапките на Артан Груби, кои се во спротивност со ставовите на мнозинството членови на ДУИ. Ова доведе до пад на поддршката од гласачите и предизвика поделби внатре партиските структури.

 

Презентацијата на забелешките за време на оваа конференција се засноваше на неколку столбови:

– Столб 1: Реализација на Изборната програма на ДУИ од последните парламентарни избори во 2020 година, каде ДУИ победи на изборите со обемна програма која покрај многуте проекти содржеше 170 стратешки заложби. Изет Меџити истакна дека од овие заложби само 2% се реализирани- односно 2 обврски поврзани со политичките кариери на Груб и Османи, како и 3 делумни проекти.

–  Столб 2: Учеството на албанските проекти во капиталните инвестиции во државата, каде групата на незадоволни проценува дека извршната власт на ДУИ во овие 2 години успеала да материјализира само 2% од вкупниот државен буџет. Односно, вкупните албански проекти добиваат вредност од 26.000.000 евра од 1,3 милијарди евра капитални инвестиции од Буџетот на Северна Македонија во 2020-2022 година.

–  Столб 3 – Инвестиции во патна инфраструктура, претпријатие кое се  управува од кадар на ДУИ, за овие 2 години успеа да реализира исто така 2% од вкупниот буџет за албански проекти. Меџити нагласи дека во албанските средини се дадени само зборови и ветувања, додека во источниот дел од државата не останала ниту една улица која не е реконструирана. Во овие години, од вкупно 520 милиони евра вкупни инвестиции на претпријатието, само 11 милиони евра припаѓаат на проекти во населени места каде гравитираат Албанци.

Во продолжение, Меџити откри и бројни аргументи за неуспеси во областа на екологијата, правилна имплементација на албанскиот јазик според законот, правична и соодветна застапеност на Албанците во државната администрација и во странските инвестиции кои користат државна помош, стагнација во децентрализацијата и гасификацијата.

 За неуспесите на владините проекти докажува и најновата анкета на меѓународната организација ИРИ каде Артан Груби и Бујар Османи имаат најслаби резултати и за првпат рејтингот на албанската опозиција го надминува рејтингот на ДУИ.

Сподели: