Вести Македонија

МОФ бара поништување на изборите за претседател на СПУКМ

Сподели:

mof-mladinski-obrazoven-forum-1200x545_c

Вчерашните криминални избори за претседател на Студентски парламент при УКИМ (СПУКИМ) се нелегални, недемократски и ги погазија правата на студентите и мора веднаш да бидат поништени, се вели во реакцијата на Младински образовен форум (МОФ).

Од МОФ бараат целосно поништување на изборите од страна на избирачката комисија на СПУКМ, ректорот во заминување, Велимир Стојковски, и од идниот ректор, Никола Јанкуловски, како и осуда на овие избори од целата академска заедница.

– Вчерашното брутално насилство и изживување врз студентите кои застанаа во одбрана на академското достоинство и на своето право на учество, бараме да бидат осудени од Народниот правобранител, но и студентската правобранителка, која наместо да побара заштита на студентските права, повикуваше на гласање. Овие избори не треба да бидат признаени ниту од Ректорската управа и од Сенатот, каде иако седат нелегални претставници на СПУКМ, другите членови треба совесно да постапат и да не ги признаат резултатите – додаваат од МОФ.

За нов претседател на Студентскиот парламент при УКИМ е избран Давор Поповски.

Припадници на Единицата за брзо распоредување и оклопни возила, пак, синоќа беа распоредени пред седиштето на СПУКМ, каде што членовите на Студентскиот парламент ги заклучија кутиите од вчерашното гласање за избор на претседател на Студентскиот парламент.

meta.mk

Сподели: