Вести Македонија Ударни вести

Насер Зибери избран за нов Народен правобранител

Сподели:

 

Со 61 глас за без ниту еден против и воздржан парламентарното мнозинство во законодвниот дом му ја даде поддршката на Насер Зибери кој официјално е избран за нов Народен правобранител.

Зибери ќе ја наследи функцијата на Иџет Мемети кој беше на чело на институцијата 16 години, односно два мандати по осум години.

Расправата за избор на Јвен правобранител беше колку е етички што поранешниот кандидат за премиер на ДУИ по 6 месеци од изборите, сега веќе станува омбудсман .

Функцијата народен правобранител е испразнета подолго од еден месец. Иџет Мемети, кој 16 години ја извршуваше оваа функција, неколку дена пред истекот на неговиот втор мандат беше „прекомандуван“ во член на Советот на јавни обвинители.

Сподели: