Алтернатива Настани

Нобелова награда за економија за проучувањето на одржлив економски раст

Сподели:

Вилиам Нордхаус и Пол Ромер ја добија Нобеловата награда за економија за 2018 година, поради нивниот развој на методи за долгорочен одржлив развој на глобалната економија и благосостојба на светската популација.

Според Нобеловиот комитет, Нордхаус ја добива наградата за неговата работа за штетите предизвикани од климатските промени, а Ромер за неговите истражувања за тоа како економистите можат да постигнат одржливо ниво на економски раст.

Сподели: