Вести Македонија Ударни вести

ОБСЕ изразува осуда на сите форми на расизам, антисемитизам и нетолеранција

Сподели:

 

Мисијата на ОБСЕ во Скопје изразува осуда на сите форми на расизам, антисемитизам и нетолеранција.

ОБСЕ на својата официјална страница на Фејсбук, ги повикува членовите и поддржувачите на сите политички партии да се воздржат од изразување и споделување навредлива содржина на етничка, верска или друга основа.

“Предизборните периоди се времиња кога државите се особено ранливи на говор на дискриминација и нетолеранција, што може да доведе до сериозни последици. Податоците на Мисијата и на локалните НВО од изминатите седум години покажуваат дека инцидентите од говор на омраза во Северна Македонија историски бележат пораст за време на предизборните периоди, особено по основ на етничка и политичка припадност. Oва е особено важно време за државата, имајќи ги предвид спроведувањето на стратешките цели на Северна Македонија. ОБСЕ посочува и дека слободни, фер и избори без говор на омраза се неопходни за земјата.” – наведува ОБСЕ.

Сподели: