Алтернатива Настани

Одбележување на Денот на Европа во парк-шумата Гази Баба

Сподели:

 

Europe House Скопје со гордост го најавува Пикникот за Денот на Европа, ден на прослава, рекреација и забава за одбележување на Денот на Европа на 13 мај. Се одржува во парк-шумата Гази Баба во Скопје, а настанот ќе почне од 12 часот и ќе содржи возбудливи активности за сите возрасти.
 
Пикникот за Денот на Европа има цел да ги собере луѓето од сите сфери на животот да учествуваат во спортски, образовни и забавни настани, прифаќајќи ја идејата дека „иднината нè поврзува!“ Денот ќе почне со симболичен маратон по патеките на паркот, нудејќи им можност на сите да се приклучат на свеченостите.
 
Паркот Гази Баба е дом на многубројни ретки видови растенија и птици. Во соработка со Природно-математичкиот факултет и Ботаничката градина ќе бидат организирани информативни изложби и прошетки низ паркот за возрасни и средношколци. Овие прошетки ќе ги водат млади биолози, истакнувајќи ги важноста и значењето на уникатната флора и фауна на паркот.
 
Децата можат да се радуваат на специјално забавно/детско катче, комплетирано со интерактивни игри и уметнички работилници. Настанот, исто така, ќе вклучува локални мобилни камиони за храна, поддршка на малите бизниси што ги водат млади претприемачи и зајакнување на врските што ги носи нашата заедничка иднина.
 
Најважниот дел на пикникот на Денот на Европа е енергичната музичка програма, која вклучува еклектичен микс на локални бендови и диџеи. Нашиот состав ги вклучува следните изведувачи: Влатко Стефановски Трио, Këpurdhat, Црно Собрание, Новиот Почеток, Џез трио Зулу 3.4, Антони Весковски, Искра и диџеј Double G.
 
На настанот ќе присуствува и амбасадорот на ЕУ во Северна Македонија, Дејвид Гир, што го прави овој настан единствена можност да се прослави европското единство и културата со локалната заедница.
 
Топло ги охрабруваме присутните да го прифатат духот на поврзаност и одржливост со возење велосипед на пикникот на Денот на Европа во паркот Гази Баба. Затоа, земете го вашиот велосипед, поканете ги вашите пријатели и семејството и возете го вашиот пат до незаборавен ден на прослава, додека се собираме заедно за да ги испочитуваме врските што ја обликуваат нашата заедничка европска иднина. Не пропуштајте го овој возбудлив настан – придружете ни се во паркот Гази Баба на 13 мај за незаборавна прослава на Денот на Европа!
 

Сподели: