Алтернатива Настани

Омаж во чест на академикот Анте Поповски

Сподели:

ante

Омаж по повод 85 – годишнината од раѓањето на современиот македонски поет, академикот Анте Поповски ќе се одржи вечер во х. Александар Палас.

Станува збор за мултимедијален настан кој ќе биде отворен со песна во интерпретација на самиот автор, а ќе биде проектиран и кус сегмент од документарниот филм – портрет на авторот, реализиран од МТВ.

За творештвото на Анте Поповски ќе беседат проф. д-р Кристина Николовска и проф. д-р Венко Андоновски, по што ќе биде прочитан и избор од неговата поезија.

Во рамките на одбележувањето на јубилејната годишнина од раѓањето на Поповски, досега се одржаа неколку настани.

Во март 2016 година беше издаден и промовиран избор од неговата поезија на бугарски јазик под наслов „Свезден корен“. Во мај се одржа чествување на поетот во Друштвото на писателите на Македонија при што беа промовирани негови книги со есеи. Во рамките на „Охридско лето“ се случи проекција на играниот филм „Планината на гневот“, работен по сценарио на Анте Поповски, додека ликовниот уметник Живко Поповски Цветин имаше ликовен хепениг во родното село на поетот- Лазарополе. Во чест на поетот, во октомври годинава во Струмица исто така се одржа Омаж и рецитал.

Сподели: