Вести Македонија Ударни вести

Пендаровски: Нема нова вонредна состојба

Сподели:

 

Претседателот на државата, Стево Пендаровски, нема да прогласи нова вонредна состојба. Тој на денешната прес конференција рече дека законски тој може да прогласи вонредна состојба и без барање од Владата, но овој пат нема да го направи тоа, бидејќи нема потреба од тоа, а во врска со здравствената состојба Владата ги има обезбедено сите неопходни мерки и подготовки.

„На 30 мај донесов одлука за продолжување на вонредната состојба, која истекува утре. Сите претходни вонредни состојби ги прогласував на барање на Владата, по заседавање на Советот за безбедност. Една од потребите беше, во услови кога Собранието е распуштено, да се носат уредби со законска сила. Претседателот може и без барање на владата да прогласи вонредна состојба, но тоа не го направив. Во овој момент нема потреба да прогласам нова вонредна состојба“, рече Пендаровски.

Претседателот додаде дека постои законска регулатива во случај да има потреба да се применуваат мерките како што се полициски час или воведување други превентивни мерки.

Сподели: