Почина легендарната оперска дива Монсерат Кабаље

Сподели

На 85 годишна возраст згасна животот на славната оперска пејачка Монсерат Кабаље. Нејзината кариера траеше цели 50 години.

Позната е по интерпретацијата на опертите на Росини, Белини и Доницети. Во текот на кариерата изведувала преку 90 различни улоги и снимила над 80 албуми, половината од нив се комплетни оперски дела.