Положено цвеќе пред спомениците на депортираните Евреи

Сподели

 

 

 

Почит оддадоа и претставници од Собранието, од кабинетот на Претседателот на државата, од Армијата, претставници од дипломатскиот кор, од Еврејска заедница, од Сојуз на борци, претставници од парламентарни политички партии, делегација на Кнесетот на Израел, од Фондот на холокаустот, од Светски еврејски конгрес, од БНЕИ БРИД Бугарија како и од Сојуз на еврејски општини на Србија, Еврејска општина Белград, Еврејска општина Нови Сад и од Еврејската заедница на Босна и Херцеговина.

Пред споменикот  на депортираните Евреи се обрати потпретседателката на Еврејската заедница во Северна Македонија Радојка Хелман Денковска која порача:

„Ние потомците, а и сите луѓе во светот треба да бидеме чувари на сеќавањето. Имаме морална обврска да се сеќаваме на страдањата на жртвите на холокаустот, имаме обврска да ја сочуваме вистината и да не дозволиме оваа трагедијата никогаш и никому да се повтори“. Таа додаде дека нашите генерациите простуваат, но не забораваат и дека, иако злото ја одзема светлината на животот, сепак не ја одзема вербата во човечноста, хуманоста, почитувањето на различностите и вербата во подобро утре.

Свежо цвеќе на споменикот на депортираните Евреи положија и Цега Мелаху, пратеничка во Кнесетот на државата Израел и неговиот колега Хамад Амар член на Кнесетот.