Вести Македонија

Потписниците на Повелбата за солидарност го поддржуваат штрајкот на судските работници

Сподели:

protest-sudska-administracija

Потписниците на Повелбата за солидарност даваат целосна поддршка на штрајкот на вработените во судската администрација организиран од страна на Синдикатот на вработените во управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ) и Здружението на судска администрација.

Во соопштението кое го испратија до медиумите пишува дека со штрајкот вработените го искажуваат своето незадоволство од игнорантскиот однос на Министерството за правда и Судскиот буџетски совет кон барањата содржани во предлог-спогодбата што им беше доставена од страна УПОЗ.

„Во предлог-спогодбата меѓу другото е содржано и барањето на штрајкувачите за добивање додатоци на плата од 35 отсто, како што тоа го добиле судиите, јавните обвинители и јавнообвинителските службеници, со што би се отстранила евидентната дискриминација на судските службеници во однос на судиите и јавнообвинителските службеници. Исто така, потписниците на Повелбата за солидарност најостро ги осудуваат притисоците врз штрајкувачите, а пред сè изготвувањето списоци на вработени кои штрајкуваат со намера да се заплашат вработените, да се разбие единството штрајкувачите со цел штрајкот да запре“, пишува во соопштението.

http://meta.mk/potpisnitsite-na-povelbata-za-solidarnost-go-poddrzhuvaat-shtrajkot-na-sudskite-rabotnitsi/

Сподели: