Вести Македонија Ударни вести

Протоколите за пристапување на Финска и на Шведска во НАТО на собраниска седница

Сподели:

 

Собранието, денеска со почеток во 12 часот, ќе ја одржи 82. седница, на чиј дневен ред, меѓу другите, се точките за ратификација на протоколите за пристапување на Република Финска и на Кралството Шведска во НАТО.

На оваа седница, пратениците ќе се изјаснат за Предлогот на закон за ратификација на Протоколот кон Северноатлантскиот договор во врска со пристапувањето на Република Финска и за Предлогот на закон за ратификација на Протоколот кон Северноатлантскиот договор во врска со пристапувањето на Кралството Шведска, што Владата ги достави во Собранието.

На 82. седница на Собранието се поканети претставници на дипломатскиот кор во земјава, членовите на Владата и претседателот на Република Северна Македонија.

По НАТО-самитот во Мадрид, што се одржа кон крајот на минатион месец, на 5 јули 2022 година овластени претставници на 30 држави-членки на НАТО во Брисел ги потпишаа протоколите  кон Северноатлантскиот договор во врска со  пристапувањето на Кралството Шведска и на Република Финска.

Собранието на Република Северна Македонија, која официјално стана членка на НАТО на 27 март 2022 година, првпат ратификува протоколи на нови земји аспиранти за членство во Алијансата.

Сподели: