Вести Македонија Топ теми Ударни вести

САД ја поздравуваат одлуката на Собранието на РС Македонија

Сподели:

 

Соединетите Држави ја поздравуваат одлуката на Парламентот на Северна Македонија да ги преземе следните чекори кон пристапувањето на Северна Македонија во ЕУ, се вели во соопштението на Стејт депарментот.

-Ги препознаваме тешките компромиси предвидени во овој компромис, кој го признава и почитува културниот идентитет на Северна Македонија и македонскиот јазик.

Оваа одлука доаѓа во критичен момент за Северна Македонија, Западен Балкан и Европа. Европската унија, која го вклучува целиот Западен Балкан, вклучително и Албанија и Северна Македонија, ќе биде посилна и попросперитетна. Сега е време да се изгради моментум и да се работи на следните чекори, порача од САД.

Сподели: