Вести Македонија Ударни вести

Светски ден посветен на Алцхајмеровата болест – 21.септември

Сподели:

 

По повод одбележувањето на 21. септември – Светски ден посветен на Алцхајмеровата болест, информираме дека во изминатите три години во нашата земја е постигнат значителен напредок во дијагностицирањето на деменциите, сооштуваат од Министерството за здравство.​ ​

“Постигнавме значителен напредок во дијагностицирањето на деменциите.​ Дизајниравме посебен протокол, кој опфаќа проширени невропсихолошки тестови од повеќе институции. Околу 20 илјади лица во нашата земја живеат со Алцхајмерова деменција, а вкупниот број лица со деменции од сите типови достигнува и до 40.000.​ На Светскиот ден посветен на Алцхајмеровата болест ја подигнуваме свеста, за поставување дијагноза во ран стадиум, со цел почнување со соодветен третман и донесување одлуки за натамошна грижа.”

 

 

Постигнавме значителен напредок во дијагностицирањето на деменциите

Постигнавме значителен напредок во дијагностицирањето на деменциите.​ Дизајниравме посебен протокол, кој опфаќа проширени невропсихолошки тестови од повеќе институции. Околу 20 илјади лица во нашата земја живеат со Алцхајмерова деменција, а вкупниот број лица со деменции од сите типови достигнува и до 40.000.​ На Светскиот ден посветен на Алџхајмеровата болест ја подигнуваме свеста, за поставување дијагноза во ран стадиум, со цел почнување со соодветен третман и донесување одлуки за натамошна грижа.

Gepostet von Венко Филипче am Montag, 21. September 2020

Сподели: