Тачи по средбата со Хајндл: Обидите да се оживее Договорот од Пржино може да завршат неуспешно

Сподели

Menduh-Tachi-860x680

Лидерот на Демократската партија на Албанците (ДПА), Мендух Тачи, не е преголем оптимист дека обидите на меѓународната заедница и на специјалниот пареник на германскиот министер за надворешни работи, Јоханес Хајндл, ќе завршат успешно и додава дека „враќањето на старата власт е најголемиот проблем што сега го имаме“.

– Не сакам да излезам политичар кој нема надеж за понатаму. Инсистирањето на меѓународната заедница на емисарот од министерстото за надворешни работи на Германија да го оживее Договорот од Пржино можеби ќе биде неуспешно – изјави Тачи по разговорите со Хајндл, во германската амбасада.

Запрашан зошто е песимист, лидерот на ДПА рече дека по една година преговарање, бесмислено е да се вратат истите луѓе на власт.

На прашањето дали е можна нова лидерска средба, Тачи изјави дека не очекува такво нешто да се случи во моментов, додавајќи дека за него е неприфатлив селективниот пристап за одредени точки од Договорот од Пржино.

– Ние сакаме да се разговара за сите проблеми што се создадени и да се договориме за сите тие проблеми, а не селективно за еден проблем. Ако имате во Договорот од Пржино 10-15 точки, а некој инсистира да се договорите за осмата точка, тоа не е принципиелно. Политичкиот договор треба да биде целосен и тој политички договор треба да резултира со вистински излез од кризата. Ние немаме само проблем со изборите, имаме и други проблеми – изјави Тачи.

Тачи по средбата со Хајндл: Обидите да се оживее Договорот од Пржино може да завршат неуспешно