СДСМ: Македонија е правна држава со независни судски инситуции, правда мора да има

Сподели

 

Македонија е правна држава, законите важат за сите подеднакво и никој не е над законот ниту над правдата.

Судовите се независни институции кои работат согласно своите законски надлежности и нивните одлуки мора да се почитуваат од страна на сите граѓани, – се наведува во соопштението на СДСМ..

Правда мора да има. За секој оној за кој во законска и транспарентна судска постапка, се докажало дека ги прекршил законите врз основа на што има правосилна судска пресуда мора да понесе одговорност.

Обезбедувањето на правдата и еднакво важење на законите за сите, без разлика на политичка, верска или етничка припадност е клучно за секое демократско општество.

СДСМ, 10.ноември, 2018