Вести Македонија Ударни вести

Дирекотрот на ЕСМ, Васко Ковачевски поднесе оставка

  Директорот на АД Електрани на Северна Македонија, Васко Ковачевски поднесе оставка од функцијата поради лични причини. Оставката ја потврди и премиерот Димитар Ковачевски, посочувајќи дека досегашниот директор на ЕСМ ја имал потребата да му се посвети на своето семејство.  За одлуката на директорот на АД ЕСМ, премиерот изјави дека тие разговарале уште во текот […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕСМ: Парно греење ќе има, гас набавен за декември од Макпетрол и ТЕ-ТО

  АД ЕСМ се огласи со соопштение за граѓаните на Скопје дека испораката на топлинска енергија тече непречено и дека така и ќе продолжи и во следниот период. За цел декември е обезбеден природен гас од МАКПЕТРОЛ ПРОМ-ГАС, како и потребното дополнително количество од ТЕ-ТО. АД ЕСМ продолжува со практиката за набавка на природен гас […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕСМ: Потрошувачите да проверат дали објектите се подготвени за грејната сезона

  Во пресрет на новата грејна сезона 2022/2023 која започнува на 15 октомври, ЕСМ Снабдување ДООЕЛ Скопје како вршител на енергетска дејност, со цел обезбедување на јавна услуга снабдување со топлинска енергија во следниот период, апелира до потрошувачите и заедниците на сопственици да проверат дали објектите се подготвени за грејната сезона. За да може грејната […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕСМ ќе ги покрива потребите за електрична енергија за домаќинствата и за микро и малите компании

  Работиме на обезбедување на дополнителни количини на електрична енергија за потребите на стопанството. Во изминатиот период сме во директни преговори со Србија и со Албанија, во рамки на Отворен Балкан, а изминатиот период владина делегација предводена од премиерот Ковачевки беше во Софија и Атина со што веќе имаме договори за обезбедување на суровини за […]

Вести Македонија Ударни вести

РКЕ: Грејната сезона завршува денеска, но парно ќе има и по 15 април

  Грејната сезона во Скопје завршува денеска, но РКЕ и ЕСМ информираат дека топлинска енергија ќе продолжи да се испорачува за граѓаните на Скопје и по 15 април. „Со оглед на временската прогноза која најавува пониски температури за недела, понеделник и вторник, трите компании кои го обезбедуваат парното греење во Скопје, БЕГ, Скопје Север и […]

Вести Македонија Ударни вести

АД ЕСМ го презеде управувањето со БЕГ и топланата Скопје Север

  По донесување Одлука од страна на Владата на Р. Северна Македонија и одобрување на текстот на договорите, АД ЕСМ од 22 јануари 2022г. влезе во привремено управување на Друштвото за производство на топлинска енергија Балкан енерџи ДООЕЛ Скопје и на Друштвото за снабдување со пареа и топла вода АД Скопје Север во стечај. АД […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ЕСМ ќе управува со БЕГ заради континуирано обезбедување топлинска енергија

  Владата на вчерашната седница донесе Одлука за обезбедување дополнителни количини топлинска енергија во услови на кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија. Со оваа одлука дополнителните количини на топлинска енергија ќе се обезбедат од домашно производство со склучување договори за уредување на меѓусебните односи помеѓу вршителите на енергетските дејности на пазарите на енергија и […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Бектеши: Од 21 јануари ЕСМ го презема управувањето со БЕГ и Скопје Север

  Министерот за економија Крешник Бектеши на денешната прес-конференција изјави дека АД ЕСМ од четврток, 21 јануари, ќе го преземе управувањето со БЕГ и Скопје Север. – Ние не субвенционираме приватни фирми и затоа  е донесена одлука од страна на ЕСМ, која е фирма во 100 процентна сопственост на државата, да се преземе управувањето со […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕСМ: РС Македонија прва земја од Западен Балкан што се обврза за напуштање на јагленот до 2030

  Северна Македонија стана член на PPCA Алијансата (Powering Past Coal Alliance) за време на Лондонската недела за климатски акции. Заедно со Шпанија, до 2030 година, земјава се обврза да го напушти производството на електрична енергија од јаглен, соопштуваат од Електрани на Северна Македонија (ЕСМ). „Одлуката на Северна Македонија да се придружи на клубот европски […]