Вести Македонија Ударни вести

Дигитализацијата на инспекциските постапки ги намалува ризиците од корупција

  Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, денеска одржа координативен состанок со претставници на сите државни инспекторати, на кој присуствуваше и претседателката на Инспекцискиот совет Даниела Рендевска.     На состанокот се разговараше за динамиката на дигитализација на инспекциската постапка Е-инспектор, преку која значајно се отстранува субјективниот фактор, […]

Вести Македонија

Поддршка за активностите на Државниот архив

  Заменикот на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи се состана со директорот на Држаниот архив, д-р Емил Крстески.         На средбата беше разговарано за актуелните активности на Државниот архив на домашен и меѓународен план, како и за забрзувањето на процесот на дигитализацијата на архивската […]

Вести Македонија Ударни вести

Наскоро дигитализација на весникот “Нова Македонија”

    Државниот архив-Одделение Охрид е една од ретките институции што во оригинална форма ги поседува изданијата на дневниот весник “Нова Македонија” и тоа од периодот од 1959 година, па до 1974 година.           “Овие примероци на весникот “Нова Македонија” се од големо значење за нашата историја и за нашето минато, […]

Вести Македонија Ударни вести

Пенов: Неопходна е дигитализација на општините за брзи и транспарентни услуги

  Во услови на децентрализација, во услови кога општините се надлежни за испорака на многу важни услуги за граѓаните, процесот на дигитализација треба да се одвива паралелно на централно и на локално ниво, затоа што граѓанинот во основа не го интересира кој ја дава услугата, туку колку лесно и брзо може да ја обезбеди, рече […]

Вести Македонија Ударни вести

Донација на Словенија од 218.000 евра за дигитализација на Државниот архив

  Во Министерството за економија, туризам и спорт на Република Словенија, денеска е потпишан Договор за донација од 218.000 евра наменети за реализација на процесот на дигитализација на историските документи и архивските материјали во Државниот архив на РС Македонија. Овој процес не е само потребен за нивна трајна заштита и трајно зачувување, туку и за […]

Вести Македонија Ударни вести

Националните архиви од поранешна СФРЈ на работен состанок во Скопје

  На 30 март, во 11 часот во порта Македонија ќе се одржи состанок на директорите на националните архиви од државните сукцесори од поранешна СФРЈ, овластени од своите влади за спроведување на Анекс Д од Спогодбата за сукцесија, која се однесува на заедничкото архивско наследство од поранешна СФРЈ. Во 2001 година беше потпишана Спогодбата за […]

Вести Македонија Ударни вести

Поддршка на Развојна банка за дигитализација, раст и развој на компаниите и економијата

  Претседателот на владата, Димитар Ковачевски денеска со амбасадорката на Швајцарија Вероник Улман Марти и со директорот на Развојна Банка, Кире Наумов ја промовираа новата кредитна линија за дигитализација и дигитална трансформација за компаниите. Премиерот во своето обраќање истакна дека целта на владата е земјата да оди напред, да има силен економски раст и развој, […]

Магазин Наука и Технологија

Три навики кои ќе ги смениме во следните 5 години

  Ниту една технолошка револуција не донесе толку неочекувано брзи и радикални транзиции, како што тоа го направи дигитализацијата. Тоа суштински ги промени нашите животи, нашите преференци, нашите навики, а исто така и нашите можности. Дигитализацијата продолжува да се развива брзо, а веќе можеме да заклучиме и предвидиме како таа ќе ја обликува иднината на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Дигитализација на винтиџ филмови во Кинотека

  Мобилно евтино дигитализирање на винтиџ филмови – MobiReel Erasmus+ проектот го имаше својот втор Транснационален партнерски состанок во Скопје, Македонија.     Средбата се одржа во Кинотеката на Северна Македонија.     Беше разговарано за Методологијата на проектот за евтина дигитализација на филмови, Рамка на компетенции и развој на единици за обука, а исто […]

Вести Македонија Ударни вести

Тупанчески: Нова дигитална судница во Кривичниот суд Скопје

  Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше на промоцијата на новата судница во Основниот кривичен суд Скопје, како дел од оперативниот план за дигитализација на правосудството. Пристапот до правдата доживува целосна трансформација, а придонесот на информатичката технологија нуди бенефити кои нужно ќе доведат до унапредено судство, заштита на човековите права и приближување до вредностите на […]