Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Тимот на д-р Јовев почнува со шеста трансплантација од починат донор

Сподели:

 

Денеска во раните утрински часови започнаа координативни состаноци за подготовка за отпочнување на шестата по ред трансплантација од починат донор.
 
Во текот на вчерашниот ден болничките координатори од КАРИЛ, дијагностицираа млада пациентка со мозочна смрт и по долги разговори со семејството одлучија да ги донираат органите.
 
Благодарение на нивната хуманост денес еден пациент ќе добие срце и шанса за нов живот.  
 
Уште една млада пациентка се подготвува да прими бубрег. Станува збор за исклучително тешки операции, на моите колеги им посакувам многу успех во работата. Дополнително од донорот ќе бидат експлантирани и коскени ткива, изјави министерот за здравство, Венко Филипче.
 
Голема благодарност до семејството за нивниот хуман гест. Да се мисли да се спаси туѓ живот во моменти кога се губи животот на најблискиот е храброст и човечност кои немаат цена.
Сподели: