Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Успешно извршена реплантација на Клиниката за пластична и реконструктивна хирургија

Сподели:

 

 
На Универзитетската клиника за пластична и реконструктивна хирургија успешно е направена реплантација на десна подлактица.
 
 
 
 
Оваа комплексна интервенција беше изведена од тим на хирурзи  и анестезиолози: Од Универзитетската клиника за пластична и реконструктивна  хирургија:Доц. д-р  Софија Пејкова, Д-р Бисера Николовска, Д-р Гордана Георгиева, Од Универзитетската клиника за кардиохиругија: Д-р Мишел Андов, Од Универзитетската клиника за трауматологија  Д-р Игор Мерџановски, од Универзитетската  клиника за анестезија реанимација и интензивно лекување Д-р Јасна Бушиноска. Исто така, тимот беше во постојана комуникација со Проф. Д-р Оскар Азман,  пластичен хирург од Медицинскиот универзитет во Виена и визитинг професор на Медицински факултет од Скопје.
 
Реплантацијата на горен екстремитет е една од најкомплексните хируршки интервенции која вклучува остеосинтеза на коските, реваскуларизација-анастомиоза на артерии и на вени, реконструкција на нервите и на мускуло-тетивниот апарат и реконструкција на мекоткивната покривка.
 
Пациентот беше самоповреден со моторна пила, примен на Кл. За пластична хириргија  во хеморагичен шок неколку часа по повредата. Веднаш по приемот се организираше тимот и се направи хируршката интервенција  бидејки кај овој тип на операции има мал временски прозорец за интервенција (до 6 часа од повреда).
 
 
 
 
“Утрово на Клиниката за пластична и реконструктивна хирургија го посетив 54 годишниот Џафер Алија, на кој му беше реплантирана десната рака. Пред месец ипол Џафер се самоповредил, си ја отсекол десната подлактица, работејќи со моторна пила и на Клиниката бил примен во тешка состојба. Сега пациентот се чуствува добро, неизмерна е неговата радост што десната рака повторно може да ја користи. Ваков вид операција на Клиниката нема направено изминативе триесетина години, за успехот им честитам на моите колеги лекари и целиот медицински тим”, изјави министерот Венко Филипче.
 
“Чувството кога пациентот ќе ти ја подаде раката да се збогувате е бесценето. Тимската работа и  посветеноста на персоналот  секогаш дава успешни резултати. Оваа соработка ќе ја продолжиме и понатаму”.
Сподели: