Вежба за спречување терористички напад на стадионот во Лион

Сподели

terorist

Вчера вечер на стадионот „Парк олимпик“ во предградието на францускиот град Лион се одржа масовна воена вежба за спречување на терористички напади за време на Европското првенство во фудбал.

Според сценариото пред натпреварот Украина-Северна Ирска двајца напаѓачи се кренале во воздух на влезот на стадионот, при што загинале десет, а ранети се 80 лица. Гледачите се во паника, а обезбедувањето на стадионот, полицијата и жандармеријата преземаат мерки за нивно совладување.

Во вежбата учествувале војници, медицински лица, противпожарни и спасувачки служби.

Весникот „Монд“ објави дека во вежбата учествувале неколку стотици лица, меѓу кои и службениците во локалната власт на Лион и околните градови, соработници на УЕФА, вработени во француските железници и на лионскиот аеродром.

„Евро 2016“ се отвора на 10 јуни и ќе трае до 10 јули.

Вежба за спречување терористички напад на стадионот во Лион