Алтернатива Настани

Влада Урошевиќ е добитник на “Роман на годината” за 2022 година

Сподели:

 

Академик Влада Урошевиќ ја доби книжевната награда „Роман на годината“ за 2022 година, за романот „Вистинита но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за куќата покрај Вардар и за четирите прстени“.

Романот е во издание на  „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, која го промовираше новиот, седми роман на писателот Влада Урошевиќ.

Книжевната награда „Роман на годината“ ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“.

За изборот на книжевната награда одлучуваше жири-комисијата во состав: Симона Јованоска, Гоце Ристовски, Илир Ајдини, Сашо Кокаланов и Катерина Богоева.

Во најтесниот избор за книжевната награда за 2022 година влегоа и авторите Венко Андоновски за делото „Папокот на светлината“, Живко Грозданоски за „Писмо за Глорија“ и „Столб што пее“ од Томислав Османли.

Сподели: