Колумна Текстови

Владата го погребува СЈО

Специјалното обвинителство, најсветлата ѕвезда на македонската арамиска транзиција, единствената независна државна институција која правно го урна корумпираниот режим на бившиот премиер Никола Груевски, е осудено на исчезнување. СЈО ќе биде погребано во догледно време, според реформите во правосудниот систем што ги најави Владата. Штом ќе ги заврши истрагите и предметите од незаконски прислушуваните разговори, СЈО ќе биде претопено во редовното јавно обвинителство. Оваа најавена смрт и озаконето убиство на правдата за недопирливите значи дека гонењето на организираниот криминал во врвот на секоја идна власт се разводенува до целосно уништување на главната супстанција која требаше да ја врати довербата во владеење на правото подеднакво за сите. Владата и во најновите судски реформи не покажува подготвеност за крупни промени во темелот за изградба на правна држава.

Тешко е да се даде рационален одговор од кои причини ја прави оваа кардинална грешка владата на Зоран Заев, бидејќи во моментот тоа е најголемото промашување токму за самата влада која се подготвува да ги почне преговорите со ЕУ и да ги примени во практиката познатите препораки од извештајот на Рајнхард Прибе. Криењето зад тоа дека СЈО ќе ги продолжи истрагите од прислушуваните разговори, бидејќи таму има уште работа на случаи за корупција на високо ниво, е тенко оправдување кое повеќе наликува на замаглување на суштината на потребата од продолжување на работата на СЈО со уште поголеми овластувања и уште поголема самостојност и професионалност во нивната основна работа – гонење организиран криминал и корупција во врвот на сите власти сегашни и наредни, а не само на претходната власт, каде што сѐ уште нема судски епилог поради силните и моќни центри на попречување на правдата.

Целата колумна може да ја прочитате на Nezavisen.mk

Сподели: