Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Во тек е трансплантација на срце и бубрези на клиниките за Кардиохирургија и Урологија

Сподели:

 

Утрово, на клиниките за Кардиохиругија и Урологија започна трансплантација на срце и бубрези од починат донор.
 
По интензивни подготовки во текот на ноќта, рано утрово беше завршена експлантацијата на срце и бубрези на 42 годишна пациентка, која ја загуби битката со животот, а нејзина последна желба беше да ги донира своите органи.
 
Трансплантацијата на срце се врши кај пациент кој подолго време е на листата за трансплантација, а бубрезите ќе бидат трансплантирани кај двајца пациенти на 40-сетина години кои се на дијализа.
 
Почнувајќи од мај 2020 до сега извршени се експлантации од 7 починати донори, а трансплантирани се 5 срца, 12 бубрега, 1 коскено ткиво.
 
“На моите колеги од КАРИЛ, Клиниката за каридохирургија, Клиниката за урологија, Клиниката за кардиологија, Клиниката за нефрологија, Институтот за трансфузиона медицина и Институтот за радиологија, им посакувам успешна работа”, изјави министерот Венко Филипче.
 
Министерот за здравство д-р Венко Филипче, целиот медицински тим, Министерството за здравство изразуваат сочувство до семејството на 42 годишната пациентка и неизмерна благодарност за нивната хуманост и добрина.
Сподели: