Вести Свет Ударни вести

Вучиќ до Србите од Косово: Ако почнат со насилство, заштитете го народот, ние ќе бидеме со вас

Сподели:

 

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на средбата во Рашка им рече на Србите од Косово и Метохија дека државата, што и да се случи, ќе биде со своите луѓе на Косово и Метохија и ќе ја поддржи нивната одлука, но исто така побара од нив да размислат за цена што сите ќе треба да ја платиме. плаќаме.

Вучиќ ги замолил луѓето да се смират, да ги исклучат мобилните, да не го прекинуваат со аплаузи и свиркања, и дека ќе им каже што мисли и која е неговата конечна одлука. Претседателот на Србија потсетил дека тие не се тука да го поддржат него, туку дека сите се заедно заради прашањето со Косово.

„Формулирајте како сакате, ние сме со вас. Приштина нема да го исполни договорот, и тука договорот од Брисел ќе биде спас за нас. Не реагирајте на ненасилство, но ако тие тргнат во војна, вие ќе ги заштитите луѓето, а ние ќе бидеме со вас. Само имајте на ум, која е цената што сите ќе треба да ја платиме и зошто е моето барање да се обидеме да го избегнеме тоа “, рече Вучиќ на средбата со Србите од Косово и Метохија во Рашка.

 

Но, ако Приштина продолжи вака, нема да имаме избор, додаде Вучиќ.

„Мојата порака до нив е дека ќе го чуваме мирот, ќе ги почитуваме договорите. Го молам НАТО да ја заврши својата работа, ги молам. Ги молам Албанците да не се обидуваат да ги стават во ред Србите со сила, и доколку се обидат, мислејќи дека со поддршка на странските сили се доволно силни за да го направат тоа, и покрај фактот дека целиот свет ќе ми ја побара главата, мојата одговорот ќе биде јасен – во таа борба „За заштита на животите на нашите деца на Косово и Метохија, нивниот опстанок, не само што ќе ги заштитиме, туку и денес, за прв пат, можам со сигурност да кажам дека ќе победиме таа борба “, рече Вучиќ.

 

 

-Ако почнат со насилство, заштитете го народот и ние ќе бидеме со вас. Бидете трпеливи, во Бриселскиот договор е нашиот спас затоа што тие нема да го исполнат… Не реагирајте со ненасилство ако почнат со насилство, заштитете го народот, а ние че бидеме со вас…Само имајте на вид колкава е цената која сите ќе мораме да ја платиме, заклучил Вучиќ.

 

Сподели: