Алтернатива Скопје Чита

Анте Поповски – Љубовна

Сподели:

Images%5CAuthors%5CWriters%5CAnte Popovski

 

Љубовна

Пред да се раздени

За неа беше разденето

Пред да се стемни

За неа беше стемнето.

Го преврзуваше сонцето со влажна шамија

И го успиваше крај неа.

Ние, дури чекавме да расцутат овошките,

Таа веќе ги береше плодовите од нив

Полни чинии поставуваше пред нас

И ништо не ја возбудуваше.

Ние ќе и покажевме камена птица што лета

Таа ќе речеше: Да тоа сум јас,

Птица во окото на сонцето!

Ќе и принесевме сини цветови што ги брал

Александар Македонски покрај Златна река

Таа ќе речеше: Тие цветови веќе сум ги носела в пазуви!

И секогаш

и секогаш молчеше.

 

Велеше, се што имам да речам си го реков себеси

Право е на другите да си молчат за својата судбина

Не постоеше ништо што можеше да ја возбуди.

 

Цел живот верував дека е жена

Не знаев дека е Бог

Само тој не копнее по ништо.

 

Сподели: