Алтернатива Настани

ЊУЈОРК ВО СКОПЈЕ – изложба на слики и скулптури на Златко Бојковски

Музеј на Град Скопје, 15 Јуни Златко Бојковски Роден 1958. Завршува правен факултет во 1983 година. Од 1988 година работи како адвокат во својата адвокатска канцеларија. Со уметност се занимава од студентските денови. До сега има реализирано две самостојни изложби. Добитник е на награда за уметност од КИЦ. Има учествувано на поголем број на групни […]

Алтернатива Настани

СО ВЕТРОТ ПОД РАКА – промоција на книга

Кино Фросина, МКЦ,  14 Јуни  На 14 јуни 2016 година во фоајето на кино „Фросина“ при МКЦ, со почеток во 20.30 часот, ќе биде промовирана „Со ветрот под рака“, новата поетска збирка на Долорес Атанасова-Лори. „Со ветрот под рака“ е нејзина втора поетска збирка и се состои два поетски циклуса. „Д.А. Лори ни нуди таков жар додека […]

Алтернатива Настани

НАСТАНИ: „ТЕТ А ТЕТ“ – ИЗЛОЖБА

Кафе Книжарница „Децата од Нашата Улица“ –  12 Јуни  Украинска сликарка со 21 дело, портрети и актови. Изложбата на прекрасните дела на Снежана Мелник ќе биде оваа недела. Дојдете и нахранете ја вашата душа со амброзија од оваа уметност на хартија.  

Алтернатива Скопје Чита

ЈОВИЦА ИВАНОВСКИ – ЗОРА

ЗОРА Се буди улицата и  се замива со светлина. Низ прозорецот нерасонет, со сонцето-бебе кое се поткрева за да ѕирне надвор од колевката, низ облаците што наскоро ќе бидат издувани од прецизните метеоролози. Првиот тркач и последниот пијаница. Ѓубреџиите кои ги обезвреднуваат контејнерите. Кучиња кои не смеат да мочаат дома и стопани кои не смеат […]

Алтернатива Скопје Чита

АНА БУНТЕСКА – Не е важно колку ќе спечалиш во животот

 Не е важно колку ќе спечалиш во животот Туку зад себе шо ќе остајш Оти и азно да имаш, ќе се изарчи Парите се лизгаат низ раце За ова требале, за она си ги дала Гледај зад себе шо ќе остајш Образот чист да ти биди Неиспоганет со лаги и лошотилак Оти тој најдолго на […]

Алтернатива Скопје Чита

Јoсип Кoцев – На изгрејсонце

На изгрејсонце Намини штом руменило го обои сводот, влези на прсти, со ветрови скриени под облеката,  донеси ја кожата од лебедово перје помека  и сеќавањата во мрамор скаменети од незаборав.  Остави телата да ни се допираат,  со очи заковани во полусон,  ти не кажувај, и јас, ветувам ќе молчам,  со кого во мисли се галиме. […]

Алтернатива Настани

Од денеска до 15 јуни „Охрид филм фест“

Од денеска до 15 јуни, во Охрид ќе се одржи првото издание на новиот интернационален филмски фестивал „Охрид филм фест“. Фестивалот ќе почне со проекција на српскиот филм „Од другата страна“. Во рамките на фестивалот ќе се емитуваат студентски, младински, играни и документарни филмови од Македонија, Србија, Турција, Германија и од други земји. Проекциите на […]

Алтернатива Скопје Чита

Анте Поповски – Таа

Таа Никојпат не е таа сама. Таа се две: онаа која бесконечно молчи и онаа која го слуша моето молчење. Никојпат не е таа сама. Таа се две: онаа која бесконечно чека и онаа која влегува во своето чекање. Никојпат не е таа сама. Таа се две: онаа што е распната и онаа која ги […]

Алтернатива Скопје Чита

Гане Тодоровски – Љубовна

Љубовна Не те боледувам. Ми те здогледувам Грска болештино в срцето вклештена, Огнена грутко – до безумство вжештена, Колку разгорена толку несторена! Не те раскажувам, не те прекажувам, Ако те кажувам сам се накажувам; В очи те прелевам за да не жедува Подолго погледот што те поседува. Жено во жената – по испустената Врвица животна […]

Алтернатива Настани

НАСТАНИ – Terrazzza w/ HITO (ENTER.)

Летен Клуб Фабрика, 18 Јуни За вистинските ценители и слушатели, Terrazzza Скопје ви го најавува првиот настан кој ке се одржи во летниот клуб Фабрика, Скопје. Хедлајнер ќе биде девојката која се појавува како резидент на ENTER.Sake и дел од целокупниот ENTER. проект на Richie Hawtin во Ибица и ширум светот. LINE UP:  Hito (JPN)  […]