Колумна Текстови

ПОРАКИТЕ НА ШАРЕНАТА РЕВОЛУЦИЈА – Георги АЈАНОВСКИ

Уверен сум дека феноменот на македонската “Шарена револуција”, без разлика како ќе се развива и како ќе се заврши, еден ден ќе стане предмет на најразлични научни анализи и опсервации од политички, правни, социолошки, економски, па се` до психолошки и ликовно-уметнички аспекти. Сите тие, посебно и заеднички, ќе се обидат да најдат одговори за нејзините […]

Колумна Текстови

ЗНАЕЊЕ ИЛИ ПОЛТРОНСТВО?! – д-р Александар Литовски

Знаењето, по правило, ги ослободува луѓето од непотребните стравови и слепата покорност, па, можеби затоа, умниот Френсис Бекон констатирал дека „знаењето е моќ!“ Кај нас во ова портокалово невреме, ова правило не важи, оти знаењето е заменето со угодување! Кај нас знаењето пелтечи, луѓето се плашат од него, тоа е извор на проблеми, тоа е алатка за да […]

Колумна Текстови

КОЛУМНА: Георги АЈАНОВСКИ – Корените на груевизмот

Георги АЈАНОВСКИ – Корените на груевизмот Нестрплива и желна за што побрзи промени и порешителна пресметка со носителите на Злото, впечаток е дека демократската јавност и нејзините политички предводници, како да ги ставиле на втор план одговорите и визиите за темелната општествена преобразба која не очекува. Паролите за слободна и демократска Македонија, за правда и […]

Колумна Текстови

КОЛУМНА: КУЛТУРА НА ДИЛЕНТАНТИЗМОТ – Александар Литовски

Дилентатизмот, неукоста, волунтаризмот, недоученоста, неталентираноста, уметничката ништожност, научната безвредност, културната примитивност нè „убиваат“ како нација и држава, оти од градење и поседување на културно-научни маркери со препознатлив облик и пошироко признаена вредност, ние стигнавме до национално самообезличување преку фаворизирање и славење на потпросечни дела, градби и умови. „Умираме“ оти од државни институции во кои работеа […]

Колумна Текстови

ПОЛИТИЧКИ МОНСТРУМИ

Георги АЈАНОВСКИ Секое време си носи и добро и лошо, а луѓето се препознаваат по тоа какви биле и како постапувале и во едното и во другото време и невреме. Особено тоа доаѓа до израз во нивниот политички ангажман, кога влегуваат со намера да придонесат за општиот напредок, но при првото соочување со сопствената неспособност […]

Колумна Текстови

МЕДИОКРИТЕТСКА ЗЕМЈА – Александар Литовски

Александар Литовски   Ние сме претворени во медиокритетска земја. Тука владеат медиокритетите. Тука медиокритетите се славни и значајни. Тука медиокритетите ги диктираат обичаите, чувствата, уверувањата, начинот на мислење… Тука медиокритетите го наметнаа кичот како врвна културна креација и започнаа да проповедаат и практикуваат естетски езуитизам со кој единствена цел на уметноста, во било која форма, […]

Колумна Текстови

ГРУЕВИСТИЧКА ДИКТАТУРА

Георги Ајановски За да не импровизирам, се повикав на стручната литература за дефинирање на термините: диктатор и диктатура. Таму стои: апсолутист, насилник, самодржец,тиранин; власт што се потпира на силата, со ништо неограничена, односно власт и време на владеење на еден диктатор. Или посликовито:  “диктатурата, во современ контекст претставува апсолутно владеење, поставено над законите, уставот или […]

Колумна Текстови

Александар Литовски ГЛЕДАМЕ… “Десет полни години гледавме озаконет грабеж, гледавме современо-античка маскарада и врховистичка национална травестија, гледавме толпа лажни верници кои се претставуваат како големи (демо)христијани и кои проповедаат верба во Бог и семејни вредности, а истовремено фарисејски блудничат и практикуваат најболни перверзии.” Со сопствени очи гледаме владеење на обични криминалци, насекаде гледаме измами и […]

Колумна Текстови

Мора да се спасиме

Мерсел Биљали Диктаторот на Доминиканската Република Рафаел Труиљо (Rafael Trujillo) бил суров. Идол му бил хаитскиот диктатор Франсоис Дувалјер (Francois Duvalier), невиден шизофреничар, кој само затоа што претпоставувал дека неговиот близок соработник Клемент Барбот (Clement Barbot) можеби посакува да му биде наследник, одлучил лично да го егзекутира. Но, тој успеал да побегне. Не можејќи да […]

Колумна Текстови

НАШЕТО НАЦИОНАЛИСТИЧКО ПИЈАНСТВО

АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ Секој барем малку интелегентен и разумен може да го види колективното пијанство. Секој може без преголем напор да види дека сè што прават се манифестации или на нивното пијано лудило, или на нивната измама за да се стекнат со поголем профит. Или и на двете нешта заедно. И највчудоневидувачки е што нашиов народ […]