Изјави Македонија Текстови

НОТ ГИЛТИ – Гордана Попсимонова

Се појави лицето Н.Г. на распит. Ваистина се појави. Се појави и пред камерите, по распитот. Многу микрофони, ич прашања – како и секогаш. Кратката изјава со фацијалниот грч кој наликува на џокерската насмевка, требаше да не’ убедат дека тоа што не чувствува вина значи дека навистина не е виновен. Нот гилти. Нот гилти, мај […]

Изјави Македонија Став

ПИСМА: КОГА НЕПРАВДАТА СТАНУВА ЗАКОН, ТОГАШ ОТПОРОТ СТАНУВА ТВОЈА ОБВРСКА – Јове Кекеновски

Откако сликата на која се поздравувам со лидерот на СДСМ на протестот во Скопје (06.06.2016) беше објавена на социјалните мрежи, бедните подлизурковци на лажниот патриот Груевски почнаа со негативни и навредувачки коментари. Редно е и јас им одговорам на овие ,,наводни” вмровци. Јове Кекеновски излегува и ќе излегува на протестите за да даде свој придонес […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ: Александар Нешкоски

“Живеам за тој ден кога навистина целосно ќе биде расветлен случајот за смртта на мојот брат. За болката не сакам да зборувам бидејќи секој кој изгубил близок знае за празнината, маката и патењето. Пет години јас и моето семејство го преживуваме секојдневно она што му се случи на мојот брат.Болката е преголема, загубата ненадоместлива. Ме […]

Изјави Македонија

Ели Пирита Секуловска, фб статус

Ели Пирита Секуловска, фб статус “Многумина знаеа за објавениот текст во “Гардијан” дека штитеници од домовите за малолетници од некои земји на Балканот, меѓу кои што е и Македонија , се земаат како кучиња за меѓусебни борби кои најчесто завршуваат со смрт. Тие борби се проследени од некои луѓе – психопати кои се кладат на […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ: ИЛИНА АРСОВА

Илина Арсова “Од спортски резултати со национален карактер и најголем промотор на РМ во светот, по заложбите за заштита на најстарото езеро во Европа, Охрид заедно со целиот ендемски свет што опстанува во него повеќе милиони години, станав државен непријател бр 1. По активистичката ангажираност за зачувување на светското природно и културно наследство на УНЕСКО, […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ: СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

Стево Пендаровски – “Ако Македонија можеше да издржи десет години мека диктатура, нема причина да не издржи уште некој месец за да дојдеме конечно до слободата. Јас знам дека ова е голема казна во однос на економскиот систем на државата, во однос на тоа што граѓаните очекуваат во еден нормален амбиент кога би се правел […]

Вести Изјави Македонија

ИЗЈАВИ – Дамјан Манчевски

–” Една од најголемите придобивки од Договорот од Пржино е формирањето на Специјалното јавно обвинителство, наводно поддржано од сите четири политички партии. Суштинска цел на постоењето на СЈО е да се врати владеењето на правото и правната држава и законот да важи за сите еднакво. Една година потоа, опструкциите на работата на СЈО од страна на власта продолжуваат. Опструкциите […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ – Ваутер Пломп

“Мора да се почне со имплементација на реформите, но најбитно сега е да се фокусираме на три принципи на процесот – инклузивност, односно вклучување на сите страни, транспарентност и одговорност. Соработката меѓу двете земји е интензивирана поради претседателството на Холандија со ЕУ, но и поради грижата за иднината на Македонија. – Холандија го прави ова […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ – Никола Груевски

“Една третина од оние што секој ден протестираат се платени од организаторите, главно НВО. И тие се најголем дел од агресивните. Тоа се луѓе кои не само што се платени туку и живеат од тоа плаќање. Останатите се партиски активисти од СДСМ кои доаѓаат по партиска задача на секој можен протест против нас. Има т.н. […]

Изјави Македонија

Изјави

“И покрај сите наши претходни апели и алармирања во јавноста, Република Македонија доживеа драстичен пад од групата „делумно слободни“, во групата на земји кои „не се слободни“. Покрај многубројните засновани забелешки во Извештајот на Фридом Хаус, особено загрижувачки се и неодамнешните масовни отпуштања на новинарите во Телевизијата Телма, со што уште повеќе се намалува просторот […]