Македонија Став

ПИСМА: Рубикова коцка – Виктор Петковски

Виктор Петковски, претседател на подмладокот на Либерална партија   Она што јас би го сменил во пристапот на менување на криминал, неправда, општествено уништување кои се заштитени од институциите на системот, е менување на самите себе и презентирање на промената, пишува Виктор Петковски, Либерална унија на млади на Македонија во младинската онлајн колумна на Радио […]

Македонија Став

ПИСМА: Гатачка влада – Рамадан Рамадани

Ова е веќе освен тажно и гадно. Задоцнета распадната фаза на една власт која се распознава од светските примери по тоа што странските наблудувачи или страни веќе почнуваат да не веруваат во веродостојноста на преведувачите. Кога крајно професионални преведувачи одбиваат да преведат или се црвенееат преведувајќи ако се во било каква емотивна релација со таа […]

Македонија Став

Проф. Д-р Јове КЕКЕНОВСКИ: ДО ИСКРЕНОТО И ЧЕСНО ЧЛЕНСТВО НА ВМРО ДПМНЕ

ДО ИСКРЕНОТО И ЧЕСНО ЧЛЕНСТВО НА ВМРО ДПМНЕ • Најголемиот дел од многубројното искрено и чесно членство на ВМРО-ДПМНЕ има изградено комплементарна култура на почитувањето на законите и затоа мора да настојува да се врати довербата во правниот поредок и институциите на системот, да инсистира на правна држава, на владеење на правото и на еднаквоста. […]

Македонија Став

ЕПИЦЕНТАР: НАДЕЖНИ АМБАСАДОРИ

Бившите македонски амбасадори Ристо Никоски и Димитар Мирчев иако одамна во пензија не губат надеж дека еден ден би можеле повторно да бидат испратени на некое амбасадорско место.  Едниот како огнен пропагатор и бранител на политиката на Никола Груевски и неговата партија, другиот како верен следбеник и афирматор на животот и делото на претседателот Ѓорѓе […]

Македонија Став

Епицентар: СУДБИНАТА НА СЈО

Како тргнале работите со блокадите и опструкциите на власта кон Специјалното јавно обвинителство, придружена со хистеричната оркестрација на провладините медиуми во оцрнувањето на тимот на Катица Јанева, логично е да се очекува еден ден и самото СЈО да се најде на обвинителна клупа. Против негови членови веќе се поднесени неколку кривични пријави и нема ден […]

Македонија Став

Ѓорге, оди си мадро, голем е резилот!

   Пишува: Синиша Станковиќ  Последниве години, десетици пати сакав да Ти напишам порака или писмо, со најдобронамерен предлог – самиот да се повлечеш од функцијата и да ѝ се вратиш на професурата (иако и таму, ќе мора машки да го издржиш гневот на чистите студентски души, чија доверба ја изневери, долносувајќи се и поданички служејќи и на […]

Вести Македонија Став

За жртвите на режимот

Пишува: Оливера Доцевска Да бидеш жртва на режим е исто како да се бориш со духови. Не те убиваат, но ќе се зачудиш што сé ќе преживееш и дали воопшто ќе преживееш, и ќе можеш ли воопшто да живееш. Невидливите сили се толку моќни што уништуваат сé околу тебе, со таа разлика што духовите и невидливите сили […]

Македонија Став

Луми Бекири

Протестиве станаа идеалната Македонија која сакаме да ја живееме. Без никаков обид да ги романтизирам истите или да поддржувам некаква наводна карневализација на протестиве, тие станаа наш дом. Во целава мрачна еднолика атмосфера во државава последнава деценија кај секој од нас се јави тоа чувство на бездомност, неприпадност, отуѓеност од сопствените животи. Но се јави […]

Македонија Став

НАЈБОГАТИОТ МАКЕДОНЕЦ

Според агенцијата ФОРБС, македонскиот бизнисмен Орце Камчев со лично конто од околу 26 милион долари, го држи првото место по богатство во земјата. Оваа објава, очекувано предизвика големо внимание на социјалните мрежи околу тоа, како тој успеал да создаде толку успешна “бизнис империја”, која што била блиска без исклучок со сите досегашни влади и владејачки […]

Македонија Став

Писмо до поддржувач на ВМРО-ДПМНЕ

Драг сограѓанину, сограѓанке, Го пишувам писмово со цел да се обидам да ти објаснам за што се залагам и во што верувам, а исто така против што се борам. Ќе започнам од следното: Јас се борам против истото што се бореше ти во Југославија. Јас се чувствувам исто така, како што ти си се чувствувал […]