Алтернатива Настани

Четврто издание на “КинеНова 2019”

 

„КинеНова“ го претставува своето четврто издание со, нескромно, можеби најдобрата филмска програма досега. Ја повикуваме публиката да ја истражи Киненова 2019 и да се подготви за вистински филмски изненадувања.

Програма:

Петок, 4 октомври, кино Милениум, 18 часот
МКД/БЕЛ/СЛО/ХРВ/ФРА/2018/100′
ГОСПОД ПОСТОИ, ИМЕТО И’ Е ПЕТРУНИЈА (God exist, her name is Petrunija)
режија: Теона С. Митевска (Teona S. Mitevska)
(програма: LUX prize)

20 часот, Бугарија, Грција/2019/87’ – ТАТКОТО (The Father)
режија: Кристина Грозева(Kristina Grozeva), Петар Валчанов (Petar Valchanov)
(ФИЛМ НА ОТВОРАЊЕ И НАГРАДА ЗА СПЕЦИЈАЛНАТА ГОСТИНКА)

Сабота, 05 октомври, Кинотека,18 часот, Турција/1999/104′
ПАТУВАЊЕ ДО СОНЦЕТО (Journey to the sun)
сценарио и режија: Јесим Устаоглу (Jesim Ustaoglu)
(програма: Посветено на…)
 
20 часот,Грција/2018/97’ – СОЖАЛУВАЊЕ (Pity)
режија: Бабис Макридис (Babis Makridis)
(официјална селекција)

22 часот, Русија/2018/105’ – ЧОВЕКОЈ КОЈ ГИ ИЗНЕНАДИ СИТЕ (The man who surprised everyone)
сценарио и режија: Алексеј Чупов (Aleksey Chupov), Наталија Меркулова (Natalya Merkulova)
(официјална селекција)

Недела, 06 октомври, Кинотека, 18 часот, Хрватска/2018/90’
АЛЕКСИ (Aleksi)
сценарио и режија: Барбара Векариќ (Barbara Vekaric)
(официјална селекција)

20 часот, С. Македонија/2019/90′
МЕДЕНА ЗЕМЈА (Honeyland)
режија: Тамара Kотевска (Tamara Kotevska) и Љубомир Стефанов (Ljubomir Stefanov)
(програма: LUX prize)

22 часот, Германија/2019/106’ – ЉУБОВЕН АВТОМОБИЛ (Lovemobil)
сценарио и режија: Елкe Маргарете Леренкраус (Elke Margarete Lehrenkrauss)
(официјална селекција)

Понеделник, 07 октомври, Кинотека, 18 часот, Турција/2016/105′
СОМНЕЖ (Claire obscure)
сценарио и режија: Јесим Устаоглу (Jesim Ustaoglu)
(програма: Посветено на…)

20 часот, Русија/2018/102’ – ПУТИНОВИТЕ СВЕДОЦИ (Putin’s witnesses)
сценарио и режија: Виталиj Манскиј (Vitaliy Manskiy)
(специјална проекција со присуство на авторот)

22 часот, Бразил/2018/81′ – СОКРАТЕС (Socrates)
режија: Алешандре Морато (Alexandre Moratto)
(официјална селекција)

Вторник, 08 октомври, Кинотека, 18 часот, Србија/2019/105’
ШЕВОВИ (Stitches)
режија: Мирослав Терзиќ (Miroslav Terzic)
(официјална селекција)

20 часот, Бугарија, Романија/2018/96’ – ПРАСЕТО (The Pig)
режија: Драгомир Шолев (Dragomir Sholev)
(официјална селекција)

22 часот, Шпанија/2018/132′ – КРАЛСТВОТО (Realm)
режија: Родриго Сорогојен (Rodrigo Sorogoyen)
(програма: LUX prize)

Среда, 09 октомври, Кинотека, 18 часот, Турција/2008/112′
ПАНДОРИНАТА КУТИЈА (Pandora’s box)
режија: Јесим Устаоглу (Jesim Ustaoglu)
(програма: Посветено на…)

20 часот, Данска/Шведска/САД/2019/128′
ЗАСТАРЕНИОТ СЛУЧАЈ ХАМАРСКЈЕЛД (Cold case Hammarskjöld)
сценарио и режија: Мадс Бругер (Mads Brügger)
(ФИЛМ НА ЗАТВОРАЊЕ и ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИТЕ ОД ЖИРИТО)

Четврток, 10 октомври, Кинотека, 18 часот, Грција/2018/89′
НЕЈЗИНА РАБОТА (Her job)
режија: Никос Лабот (Nikos Labôt)
(програма: LUX prize)

20 часот, Унгарија/2017/116′ – ЗА ТЕЛО И ДУША (On body and soul)
сценарио и режија: Илдико Ењеди (Ildyko Enyedi)
(Современа унгарска кинематографија)

Петок, 11 октомври, Кинотека, 18 часот, Бугарија, Грција/2019/87’
ТАТКОТО (The Father)
режија: Кристина Грозева(Kristina Grozeva), Петар Валчанов (Petar Valchanov)
улоги: Иван Барнев (Ivan Barnev), Иван Савов (Ivan Savov), Тања Шахова (Tanya Shahova)
(Реприза на КинеНова)

20 часот, Унгарија/1989/104′ – МОЈОТ 20 ВЕК (My Twentieth century)
сценарио и режија: Илдико Ењеди (Ildyko Enyedi)
улоги: Дорота Сегда (Dorota Segda), Олег Јанковскиј (Oleg Yankovskiy), Паулус Манкер (Paulus Manker)
(Современа унгарска кинематографија)

Сабота, 12 октомври, Кинотека, 18 часот, Грција/2018/97’
СОЖАЛУВАЊЕ (Pity)
режија: Бабис Макридис (Babis Makridis)
сценарио: Ефтимис Филипу (Efthymis Filippou), Бабис Макридис (Babis Makridis)
улоги: Јанис Дракопулос (Yannis Drakopoulos), Еви Саулиду (Evi Saoulidou), Павлос Макридис (Pavlos Makridis)
(Реприза на КинеНова)

20 часот, Унгарија/2010/109′ – НЕЖЕН СИН: ПРОЕКТОТ ФРАНКЕНШТАЈН (Tender son: The Frankenstein project)
сценарио и режија: Корнел Мундручо (Kornel Mundruczo)
(Современа унгарска кинематографија)

Недела, 13 октомври, Кинотека, 18 часот, Русија/2018/105’
ЧОВЕКОЈ КОЈ ГИ ИЗНЕНАДИ СИТЕ (The man who surprised everyone)
сценарио и режија: Алексеј Чупов (Aleksey Chupov), Наталија Меркулова (Natalya Merkulova)
улоги: Евгениј Циганов (Evgeniy Tsyganov), Наталија Кудрашова (Natalya Kudryashova), Јуриј Кузнецов (Yuriy Kuznetsov)
(Реприза на КинеНова)

20 часот, Унгарија/2017/129′ – ЈУПИТЕРОВАТА МЕСЕЧИНА (Jupiter’s moon)
сценарио и режија: Корнел Мундручо (Kornel Mundruczo)
(Современа унгарска кинематографија)

Сподели: