Вести Македонија

ДЕНЕСКА ПОЧНУВА СОБРАНИСКА РАСПРАВА ПО ПРЕДЛОГ БУЏЕТОТ ЗА 2017 ГОДИНА

Сподели:

sobranie-na-makedonija-44316

Собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска треба да почне расправата по Предлог буџетот на Република Македонија за 2017 година.

Вкупните приходи според предлогот се планирани на ниво од 187,6 милијарди денари што е за 7,6 отсто повеќе во однос на 2016 година. Вкупните расходи се на ниво од 206,22 милијарди денари или за 4,5 проценти повеќе во однос на годинава. Буџетскиот дефицит е предвиден да изнесува 3 проценти од БДП, односно 18,6 милијарди денари. Капиталните инвестиции се планирани на 26,95 милијарди денари.

Буџетот е работен врз основа на проекција за раст на економијата од 3 проценти, а инфлацијата да остане на ниво од 1 отсто.

Сподели: