Вести Македонија Ударни вести

ДУИ ги поддржува целите за заштита на животната средина од климатските промени

Сподели:

 

Демократската Унија за Интеграција силно го поддржува и е посветена на спроведувањето на глобалните политики и цели за заштита на животната средина од климатските промени. Климатскиот самит #COP26 во Глазгов ги претстави акциите и националните климатски амбиции кои се тесно поврзани со зелената агенда како програмска ориентација на Владата и Демократската Унија за Интеграција.
 
Во неколкудневниот самит за преговори за климата, ќе се презентира и Ревидираниот национален придонес на Република Северна Македонија, ко  е признат како еден од поамбициозните ревидирани придонеси во Парискиот договор.
 
Република Северна Македонија е ангажирана да ги намали емисиите на штетни гасови за 51% или искажани во нето емисии, во 2030 година намалување од 82% споредено со нивоата од изминатите години.
 
Демократската Унија за Интеграција проценува дека едно друго големо достигнување за една подобра и почиста животна средина е и ангажманот за ограничување на емисиите на метан, врз основа на претходно анализираните и усвоени политики и мерки во стратешките климатски документи.
 
Климатскиот самит во Глазгов го проценуваме како добра можност за основање и развивање на меѓународна соработка за поефикасно соочување со заедничките предизвици на климатските промени во животната средина, информираат од ДУИ.
Сподели: