Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

Филипче оствари средба со Семејството на Емилија Динева

 

Министерот за здравство Венко Филипче денеска оствари средба со семејството на Емилија Динева кои се согласија нејзиото срце и бубрези да бидат донирани на пациенти, кои сега се во добра здравствена состојба.

“Утрово се сретнав со семејството на Емилија Динева и градоначалникот на општина Дојран Анго Ангов. На семејството им изразив најголема почит и благодарност за хуманоста која ја покажаа во нивните најтешки моменти. Тие дадоа надеж и шанса за живот на три семејства. Тие спасија три човечки животи. Поради нив, за првпат во земјава се изведе трансплантација на срце, а два бубрега се трансплантираа кај двајца пациенти кои подолго време беа на дијализа. Пациентите се во добра и стабилна здравствена состојба. Органодарителството е највисокиот чин на човекољубие и хуманост. Горд сум на ова семејство.”- изјави министерот Филипче.

Сподели: