Алтернатива Настани

ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Сподели:

MDfrancuskifilmskifestivalfestivali

Кино Милениум, 15Јуни

ПРОГРАМА ВО СКОПЈЕ

Среда 15 јуни 2016, 20:30 ч. | Кино „Милениум“ 

Свечено отворање

„ПАТОТ ЗА ИСТАНБУЛ“ / “La Route d’Istanbul””(2016)

Режија: Рашид Бушареб

Улоги: Астрид Ветнал, Полин Бирле, Абел Жафри

Времетраење: 1ч. 38 мин.

Четврток 16 јуни 2016 

Професионални средби 

11:00 ч. | Национална агенција за филм

Претставување на Националниот центар за филм на Франција од страна на г-дин Жилијен Езано, Советник за билателарна соработка во Националниот филмски центар на Франција (CNC), претставување на програмите за поддршка на филмот и претставување на фестивалот за краткометражни филмови Off-Courts од страна на г-ѓа Одре Бијар, Директорка на фестивалот.

15:00 ч. ¬| ЕСРА

Професионални работилници со студентите од ЕСРА и г-дин Жилијен Езано, Советник за билателарна соработка во Националниот филмски центар на Франција (CNC).

22:30 ч. ¬| Кино „Милениум“

„УТРЕ“ / “Demain” (2015)

Документарен филм на Бруно Леви, Сирил Дион и Мелани Лоран

Времетраење: 1ч. 58 мин.

Петок 17 јуни 2016

Фокус Млади и награди Цезар

11:00 ч. ¬| Француски институт во Скопје

Претставување на мини-видеата во рамките на натпреварот на тема слобода на изразување од страна на учесниците пред жирито.

19:00 ¬ч. | Кино „Култура“

Прогласување на победниците и доделување на наградите на авторите на трите најдобри мини-видеа.

Претставување на фестивалот Off-courts од Трувил од страна на Одре Бијар.

Гостинка: г-ѓа Одре Бијар, Директорка на фестивалот Off-courts.

21:00 ч. ¬| Кино „Милениум“

„ФАТИМА“ / “Fatima” (2015)

Режија: Филип Фокон

Со Зита Анро, Сорија Зеруал, Кенза Ноа Ајше

Времетраење: 1ч. 38 мин.

23:00 ч. ¬| Кино „Милениум“

„ЛЕТО“ / “La Belle saison” (2015)

Режија: Катрин Корсини

Улоги: Сесил де Франс, Изја Ижлен, Ноеми Лвовски

Времетраење: 1ч. 46 мин.

Сабота 18 јуни 2016

20:30 ч. ¬| Кино „Милениум“

„НИ НА НЕБО НИ НА ЗЕМЈА“ / “Ni le ciel ni la terre” (2015)

Режија: Клеман Кожитоар

Улоги: Жереми Рение, Кевин Азаис, Сван Арло

Времетраење: 1ч. 40 мин.

ПРОГРАМА ВО ОХРИД

Четврток 16 јуни | 20:30 ч. ¬| Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид

„КАПРИС“ / “Caprice” (2015)

Режија: Емануел Муре

Улоги: Виржини Ефира, Анаис Демустие, Лоран Стокер

Времетрење: 1ч. 40 мин.

Петок 17 јуни | 20:30 ч. ¬| Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид

„ТРИ СРЦА“ / “3 Cœurs” (2014)

Режија: Беноа Жако

Улоги: Беноа Пелворд, Шарлот Генсбур, Кјара Мастројани

Времетраење: 1ч. 46 мин.

Специјална вечер – Охрид

Сабота 18 Јуни 20:30 ч. ¬| Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид

„СУДИЈА“ / L’Hermine (2015)

Режија: Кристијан Венсан

Улоги: Фабрис Ликини, Сидс Бабет Книдсен, Ева Лалие

Времетраење: 1ч. 38 мин.

23:00 ч. | Кафе “Objectif” 

Фестивалска забава со француска музика и диџеј Дарко

 

Сподели: