Груевски ја доби пресудата – во рок од 8 дена треба да му се достави покана за отслужување на затворската казна

Сподели

Никола Груевски и неговите адвокати ја примиле пресудата од Апелацискиот суд со која тој е осуден на две години затвор поради набавка на луксузниот „мерцедес“, за потребите на Министерството за внатрешни работи.

Пресудата сега автоматски преку АКМИС системот треба да биде доделена и до судија за извршување на санкции кој во рок од осум дена треба да му достави на Груевски покана за отслужување на затворската казна.

Од скопска единица, за дел од медиумите, велат дека Груевски добил само пресуда, но не е изготвен упатен акт.

Првостепената пресуда за предметот наречен „Тенк“ скопскиот кривичен суд, односно Судечкиот совет со кој раководеше судијката Добрила Кацарска, ја изрече на 23 мај оваа година и со неа помошникот министер во Министерството за внатрешни работи, Ѓоко Поповски, беше осуден на 6 и пол, а Никола Груевски на две години затвор. На петти овој месец, Апелециониот суд во Скопје, донесе решение со кое на Поповски му беа намалени две години од првобитната казна, а пресудата за Груевски беше потврдена во целост.