Алтернатива Настани Ударни вести

ЈП Лајка: Септември месец посветен на подигнување на свеста за одговорно сопствеништво кон кучињата

Сподели:

 

ЈП Лајка го одбележува месец септември како месец посветен на подигнување на свеста за одговорно сопствеништво кон кучињата. Да се биде сопственик на куче не е само привилегија, туку и одговорност. Затоа, советуваме:

  • ВЕТЕРИНАРНА ГРИЖA: Редовни прегледи кај ветеринар на Вашиот домашен миленик;
  • Редовна ВАКЦИНАЦИЈА против заразни болести и беснило;
  • Редовно ПРОЧИСТУВАЊЕ против внатрешни и надворешни паразити;
  • ОДДРЖУВАЊЕ НА ЗДРАВА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА: хранење со соодветна храна и редовно напојување со свежа вода;
  • Законска обврска за ИДЕНТИФИКАЦИЈА и микрочипирање на Вашето куче и внесување на Вашите податоци во системот на миленици;
  • СООДВЕТНО МЕСТО ЗА ЖИВЕЕЊЕ во внатрешни или надворешени услови, со цел заштита при ниски или високи температури;
  • ФИЗИЧКИ АКТИВНО КУЧЕ Е ЗДРАВО И СРЕЌНО КУЧЕ и затоа советуваме редовни прошетки;
  • СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА: Редовниот контакт со луѓе и други миленици го прави посамоуверено и посреќно Вашето милениче;
  • ГРИЖА ЗА ХИГИЕНА: Редовно бањање, чешлање, посета на грумер;
  • СТЕРИЛИЗАЦИЈА/КАСТРАЦИЈА со цел превенција од зголемување на популација на бездомни кучиња;
Сподели: