Алтернатива Настани

Кинотека: Филмови за ’68 – Половина Век од Полов(н)ата Револуција

Сподели:

Кинотеката на Македонија во соработка со Амбасадата на Република Чешка во Македонија, Чешкиот центар во Софија и Македонската Радио и Телевизија Ве покануваат на: Филмови за ’68: Половина Век од Полов(н)ата Револуција

Што и зошто се случило пролетта и летото во 1968 година? Бурните протести на младите и младите, од САД, преку Париз и Берлин, до Прага и Белград, колку што ја носат идејата за револуционерна промена на светот како подобро место за живеење, толку и се тотално различни во локалната инспирација. Протестите во САД се против учеството во војната во Виетнам, во Париз се бара културна рееволуција по примерот на Кина предводена од Мао Цедунг, младите во Германија за првпат ги прашуваат родителите колку и како учествувале во нацистичката димензија на земјата, Чехословаците поведуваат национален бунт против догматскиот комунизам предводен од СССР, студентите во Белград се незадоволни од растот на црвената буржоазија и бараат поправеден комунизам… И, да, во поголемиот дел од овие бунтови забележлива е револуцијата за сексуалните слободи и половата рамноправност.

Како може да се суди за ’68 половина век подоцна? Сведоци сме на воени интервенции низ светот како никогаш порано, сексот одамна стана индустриска гранка, економските поделби во општествата на разни меридијани се никогаш поголеми.
Стојан Синадинов

Филмовите во следните четири вечери се само дел од таа бунтовна атмосфера во 1968 година.

17 септември (понеделник) 20:00 ч. 
СЛУЧАЈ ЗА НЕИСКУСНИОТ ЏЕЛАТ 
(Prípad pro zacínajícího kata/Case for a Rookie Hangman)
Игран филм, Чехословачка
1970 г., 102 мин., црно-бел, ДСП
Режија: Павел Јурачек (Pavel Jurácek)
Сценарио: Павел Јурачек (Pavel Jurácek), според новелата на Џонатан Свифт (Jonathan Swift)
Улоги: Лубомир Костелка, Клара Јернекова, Милена Захриновска (Lubomír Kostelka, Klára Jerneková, Milena Zahrynowská)

18 септември (вторник) 20:00 ч.
АГРЕСИЈАТА
(Агресията, Aggression)
Документарен филм, Бугарија
2015 г., 101 мин., колор, ДСП
Режија: Ана Петкова (Анна Петкова)
Сценарио: Калина Андролова, Ана Петкова (Калина Андролова, Анна Петкова)

19 септември (среда) 20:00 ч. 
СОНУВАЧИ
(The Dreamers)
Игран филм, Велика Британија, Италија, Франција, САД
2003 г., 115 мин., колор, 35 мм
Режија: Бернардо Бертолучи (Bernardo Bertolucci)
Сценарио: Жилбер Адер (Gilbert Adair)
Улоги: Мајкл Пит, Ева Грин, Луис Гарел (Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel)

20 септември (четврток) 20:00 ч. 
ИЗБОР ОД ФИЛМСКИ НОВОСТИ ЗА ‘68
Документарни филмови, СФР Југославија
1968 г., 60 мин, црно-бели, 35 мм

21 септември (петок) 20:00 ч. 
Утопија 1968 – Годината со килибарна надеж
Документарен филм, Македонија
2018 г., 58 мин., црно-бел/колор, ХД
Реализација: Никола Т. Калајџиски, Аристид Филактов

Сподели: