Кинотека на Македонија: Ретроспективна програма на КинеНова Филм Фестивал

Сподели

 

Од 12. февруари ретроспективна програма на KineNova Film Festival во Кинотека на Македонија (Cinematheque of Macedonia)

12 февруари (понеделник) 20:00 ч.

ЛЕТО 1993

(Estiu 1993/ Summer 1993)

Игран филм, Шпанија

2017 г., 97 мин., колор, ДЦП

Режија: Карла Симон (Carla Simón)

Сценарио: Карла Симон, Валентина Висо (Carla Simón, Valentina Viso)

Улоги: Лаја Артигас, Паула Роблес, Бруна Куси (Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí)

По смртта на нејзините родители од СИДА, шестгодишната Фрида ќе замине да живее заедно со нејзиниот чичко на село. Но, Фрида се соочува со потешкотии да ја заборави својата мајка и да се приспособи на новиот живот. Филмот ЛЕТО 1993 својата премиера ја имаше на 67-то издание на Берлинскиот фестивал, каде што ја доби наградата за најдобар дебитански филм.