Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Македонските математичари освоија сребрен и бронзен медал на Олимпијадата од ЈИЕ

Сподели:

 

На 17. Mатематичка олимпијада за студенти од Југоисточна Европа со меѓународно учество (SEEMOUS 2023) во организација на Сојузот на математичари на Македонија (СММ), Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Математичкото друштво на Југоисточна Европа (MASSEE) која се одржа од 7 до 12 март во Струга, Македонија, македонскиот тим освои еден СРЕБРЕН и еден БРОНЗЕН медал.
 
 
 
 
Сребрениот медал го освои Лука Хаџи-Јорданов, а бронзениот медал го освои Марија Стојковска, студенти во втора година на Институтот за математика при ПМФ, УКИМ, Скопје.
 
Македонија успешно ја претставија и студентите Христина Митревска, Дамјан Георгиевски и Ангела Јакимовска, студенти во прва година на Институтот за математика при ПМФ, УКИМ, Скопје. Водач на екипата беше Илија Јовчески, а заменик водач Никола Велов.
 
Честитки за постигнатиот успех!
Сподели: