Алтернатива Вести Македонија Настани

Македонците од Хрватска ги одбележуваат “Деновите на мајчиниот јазик”

Сподели:

 

Во рамките на одбележувањето на “Деновите на мајчиниот јазик”, Македонското културно друштво “Илинден” од Риека, заедно со Хрватското книжевно друштво, утре од 18,30 часот, во просторитте на друштвото “Илинден” во овој хрватски приморски град, организираат посебна манифестација во чест на Гиакоми Скоти, голем промотор на македонскиот, хрватскиот и италијанскиот јазик.

-Хрватското книжевно друштво, по првпат, има чест да му ја додели на познатиот книжевник Скоти, книжевната награда “Анте Земљар”, вели основачот и почесен претседател, поетот Валерио Орлиќ, исто така, голем вљубеник и промотор на македонскиот јазик, литература, култура и општественост.

Од страна на претставници на Македонското културно друштво “Илинден”, на поетот Скоти, ќе му биде врачена “Златна плакета” за особен придонес во промоцијата на македонскиот јазик и литература, што ја доделува Здружението за култура “Бран – 2010” од Струга.

На свеченоста, ќе настапат играорната група и вокали на КУД “Илинден”, заедно со КУД “Фрателенца” од Риека.

Пријателска Хрватска ги има гарантирано сите политички и национални права на Македонците кои живеат таму, за што, владата редовно од буџетот издвојува средства.

Значајни активности се реализираат и преку “Македонско-хрватската тангента”, со седиште во Шибеник. 

Веле Митаноски

Сподели: