Колумна Текстови

Не мешајте се со трици, ќе ве изедат свињите – Ерол Ризаов

 

Ерол Ризаов

Ајде малку да ги поедноставиме работите за да видиме како при здрава памет сосема свесно и кога знаеме дека нè лажат стануваме токмаци и невидени какавани. Власта дневно сто пати вели ние сме за  владеењето на правото, демек, делењето на правдата мора да биде еднакво за сите граѓани. Никој не може да биде поштеден ако се огрешил од законите, ако украл, ако бил корумпиран или делел мито, ако направил злодела, без оглед на која партија припаѓа, на која нација и вера и на која позиција се наоѓа во хиерархијата на политичката и деловната моќ. Уште поразбирливо кажано, секој што направил апашлак, проневера или какво било зло кое се коси со законот ќе оди во затвор, се разбира, ако се докаже на суд. Тоа го вели власта упорно и папагалски дење, ноќе, откако ја презеде одговорноста за вкупните состојби во земјата, охрабрувајќи го судството да дели правда според законот, ни по чичино, ни по стринино. Сега откако пукна аферата „Рекет“, власта уште погласно бара правда за сите инволвирани во аферата, кој што посеал, велат, треба и да ожнее. Убаво кажано, ама ненаправено.

Види мајката, истото тоа го вели и опозицијата и по илјада пати на ден вреска хистерично: владеење на правото, владеење на правото, „држ’те го крадецот“, бараме пресметка со организираниот криминал и корупција без селекција. Секој што се огрешил од законите да одговара, „нема правда, нема мир“, СЈО да си оди дома, ние ќе донесеме јавни обвинители какви што ѝ требаат на државата и на партијата.

И жртвите, граѓаните, речиси без исклучок врескаат владеење на правото, сите апаши во затвор. И светот од сите страни, од Брисел и од Вашингтон, од Лондон и од Париз, од Хаг и од комшискиот праг, ни велат прво владеење на правото, па преговори со Европа. Каков рашомон, човече, сите бараат правда, а правда нема. Или сите лажат или ние сакаме да бидеме повторно и повторно излажани оти уште веруваме по сите прелаги дека правдата ќе ги стаса грешниците.

Колумната на Ризаов за Независен весник, во целост прочитајте ја тука

Сподели: