Потпишан меморандум за заштита и третман на животните “Happy Shelter” во Чаир

Сподели

 

Градоначалникот на Чаир, Висар Ганиу, денеска потпиша меморандум за соработка со организацијата за заштита и третман на животните ‘Happy Shelter’, Кемал Незири. Овој меморандум доаѓа како трајно решение за бројните барања на жителите на Чаир, кои поднеле жалби до општина Чаир и до органите на редот во врска со бездомните кучиња.

 

 

„За ова сме информирани од нашите тимови. Бездомните кучиња обично се присутни рано наутро и навечер. Ги загрозуваат нашите жители, старите лица, жените, главно мајките со деца кои одат на прошетки на јавни простори во општина Чаир ‘, изјави градоначалникот на Чаир Висар Ганиу, додавајќи дека од денес започнува теренската активност за НУЛА КУЧИЊА БЕЗДОМНИЦИ ВО ЧАИР.

 

 

Ганиу рече дека преку овој меморандум за соработка, на граѓаните на Чаир, па и пошироко на Скопје, ќе им се понуди целосна безбедност, избегнувајќи евентуални напади од бездомните кучиња.

„Бездомните кучиња ќе бидат собрани, идентификувани и вакцинирани од експерти за ‘Happy Shelter’. Дополнително, за разлика од досегашните искуства, кучињата ќе ги имаат потребните услови да останат во овој центар, а подоцна да бидат посвоени од луѓе, главно во странство “, рече градоначалникот на Чаир, Висар Ганиу.

 

 

Претседателот на организацијата за заштита и третман на животните ‘Happy Shelter’, Кемал Незири по потпишувањето на меморандумот, изрази благодарност до општината Чаир и градоначалникот Ганиу за оваа иницијатива која е во корист на граѓаните на Чаир, но која нуди достоинствен живот за животните на улица, апелирајќи до другите општини да го следат овој чекор на општина Чаир.

 

 

Градоначалникот на Чаир и кандидат за нов мандат на оваа функција, Висар Ганиу апелираше до граѓаните да ги известат општинските власти за присуство на кучиња скитници на електронската адреса на општината или преку испраќање порака директно на социјалните мрежи.  „Ние сме во целосна услуга за граѓаните на Чаир“, заклучи градоначалникот Висар Ганиу.