Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

Обединетото Кралство ги призна македонските возачки дозволи

Сподели:

 

Врз основа на потпишан билатерален договор, Обединетото Кралство е деветтата држава во која носителите на македонска возачка дозвола кои престојуваат на територијата на оваа држава, не им е потребна меѓународна возачка дозвола, информираше министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на неговиот ФБ профил.

-Имено, на носителите на македонска возачка дозвола кои имаат регулирано постојан престој на територијата на Англија, Велс и Шкотска, на нивно барање може да им се изврши замена на возачката дозвола, и тоа почнувајќи од 20 мај годинава, што ќе значи и конечно решавање на ова многу важно прашање за државјаните на Република Северна Македонија во Обединетото Кралство, а се очекува многу скоро, оваа законска процедура да биде прифатена и од властите на Северна Ирска.Ова важи за дозволи кои го овластуваат управувањето со класата на возила кои соодветствуваат на класата на возила опфатени во категориите B, B+E, F, K или P, или поткатегоријата B1 и се издадени од страна на Министерството за внатрешни работи во Република Северна Македонија, – напиша министерот Оливер Спасовски.

 

Сподели: