Вести Свет Ударни вести

Оксфордската вакцина против Ковид-19 покажува 70% ефикасност

Сподели:

 

Вакцината за коронавирусот која ја развива Универзитетот во Оксфорд има ефикасност од 70 проценти, покажале резултатите од масовното тестирање.

Информацијата доаѓа истовремено како триумф и разочарување откако вакцините на „Модерна“ и „Фајзер“ покажаа 95 процентна ефикасност.

Сепак имунизацијата од Оксфорд е многу поевтина, полесно се складира и може лесно да се дистрибуира до сите држави во светот отколку другите две. Истражувањето било спроведено на 20.000 волонтери, половина од нив од Велика Британија и половина од Бразил. Регистрирани биле 30 случаи на позитивни на Ковид-19 помеѓу луѓето кои примиле две дози од вакцината, додека 101 случај на позитивни имало кај луѓето кои примиле плацебо. Анализата според податоците е дека вакцината нуди 70 проценти ефикасност.

Необичност во резултатите е тоа што вакцината покажала 62% делотворност помеѓу луѓето кои примиле две целосни дози, додека дури 90% ефикасност кај луѓето кои првично примиле половична доза, а потоа целосна доза од вакцината. Сè уште не е познато на што се должи ваквата разлика.

За разлика од вакцините на „Модерна“ и „Фајзер“, кои се базираат на РНК технологијата, Оксфордската вакцина дејствува преку генетски модифициран вирус на настинка кој е изменет за да не предизвикува инфекција и на него е додаден генетскиот код од главниот белег на новиот коронавирус – специфичните протеини со кои е обвиткан вирусот.

Во создавањето на вакцината бил користен генетски модифициран вирус на настинка.

Британската влада веќе има нарачано 100 милиони дози од вакцината, доволни за имунизација на 50 милиони луѓе.

Сподели: