ОН: Израелската наредбата за евакуација може да биде нелегален „присилен трансфер на цивили“

Сподели

 

Канцеларијата за човекови права на Обединетите нации соопшти дека израелската опсада на Појасот Газа и наредбата за евакуација би можеле да претставуваат меѓународно злосторство поради присилно преместување на цивилите.

– Загрижени сме дека оваа наредба, во комбинација со наметнување целосна опсада на Газа, не може да се смета како законска привремена евакуација и затоа би претставувала присилен трансфер на цивили што е прекршување на меѓународното право, изјави портпаролка на Канцеларијата за човекови права на ОН, Равина Шамдасани.

Терминот „присилен трансфер“ го опишува присилното преместување на цивилното население и тоа е злосторство против човештвото казниво од Меѓународниот кривичен суд.