Вести Македонија

Остануваат уште пет дена, порача „Шарената револуција“ со герила-акција пред Уставен суд

Сподели:

gerila-5-dena-860x680

„Шарената револуција“ денеска со нова герила-акција потсети дека остануваат уште пет дена до исполнување на нивните две клучни барања.

Тие пред Уставниот суд ја нацртаа бројката пет и напишаа „СЈО е уставно“.

Едно од нивните барања е Уставниот суд да се произнесе за иницијативата за оценување на уставноста на законот за Специјалното јавно обвинителство.

Второто барање, кое бараат да се исполни до 18 јуни, е да престане прогонот на демонстрантите и да бидат повлечени сите пријави против лица кои протестираат.

Освен тоа, демонстрантите бараат да се формира преодна влада што ќе ги организира изборите и ќе ги спроведе реформите од извештајот на Прибе, формирање на специјално одделение во судот кое ќе ги процесуира случаите на СЈО, оставка на владата на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ и оставка на Ѓорге Иванов од функцијата претседател.

http://meta.mk/ostanuvaat-ushte-pet-dena-poracha-sharenata-revolutsija-so-gerila-aktsija-pred-ustaven-sud/

Сподели: