Поглаварот на ИВЗ, Шаќир Фетаи упати честитка по повод Курбан Бајрам

Сподели

Поглаварот на Исламската верска зедница, Реис ул улема ефенди Шаќир Фетаи упати порака по повод празникот Курбан Бајрам.

-“Курбан Бајрам, празник кој вклучува три важни настани кои го одведоа светот и човештвото на вистинскиот пат: Во овие денови заврши објавувањето на Чесниот Куран, со кој еднаш засекогаш беа дадени божествените концепти за Алах, човекот и општеството; во овие денови се извршува петтиот услов – хаџ во благородната Мека, во Каба, Арафат, Мина, Муздалифа и многу други обврски; верниците на исламот ширум светот ја извршуваат обврската за колење курбан инспирирајќи се од Ибрахим а.с. и Мухаммед а.с. Сите овие божествени заповеди од Големиот Алах му даваат висока вредност на големиот празник Курбан Бајрам. Оваа голема прослава на Курбан Бајрам му зборува на современиот човек дека, покрај развојот во различни сфери, треба да им се врати на душата, моралот, здравото семејство, благородното општество кое ќе придонесе за зближување меѓу народите, за помагање меѓу луѓето, за запирање на убиствата, војните, масакрите, геноцидите и избегнување на опасните аномалии во општеството кои го уништуваат човечкиот морал.

Имам особена чест, во име на ИВЗ и РСМ, на сите верници во земјата и во странство, да им упатам најсрдечни честитки по повод големиот празник Курбан Бајрам, молејќи се на Семоќниот Алах да ја прифати нашата молитва, нашата садака, нашата жртва, а особено му се молиме на Алах да го прифати Аџилакот на сите аџии од наша земја кои се молат моментално на светите места. Честитки и нека е благословен празникот Курбан  Бајрам. Мир, милост и благослов на Големиот Алах нека биде врз вас!” – вели поглаварот на ИВЗ, Шаќир Фетаи.