Алтернатива Настани

Премиера на “ЕМИГРАНТИ” во Драмски театар

Сподели:

 

“Емигранти” – ПРЕМИЕРА, Драмски театар, 18 март

Автор: Славомир Мрожек
Режија: Зоја Бузалковска
Сценски дизајн и изведба на сценографија: Мартин Манев
Извршна продукција, дизајн на плакат: Павле Игновски
Дизајн на звук: Саше Ѓорѓиев
Дизајн на светло: Мартин Манев
Улоги:
ДАМЈАН ЦВЕТАНОВСКИ
ГРИГОР ЈОВАНОВСКИ
Инспициент: Жарко Намичев
Суфлер: Жаклина Цветковска
Премиера: 18.3.2023 година
Времетраење: 1ч. 50м.
*Благодарност до КСП Јадро, иницијален носител на проектот и место на првата изведба на „Емигранти“ и до МКЦ, кое го овозможи континуитетот на развој и проби на патот до Драмски театар.
 
Кон „Емигранти“
Да се престојува во подрумот, во сутеренот на животот… Да се биде заробеник на мечтите, илузиите, соништата, погрешно поставените тези. Да се слуша животот преку канализационите цевки и вентилационите отвори. Тоа се „Емигрантите“ на Славомир Мрожек, и тогаш кога е напишан овој брилијантен трагикомичен текст, и денес. Секогаш актуелниот Мрожек, точен и болен до коска – се лепи како магнет за секоја пукнатина во надежите, за секое изневерено очекување, за секој изгубен правец, за секој распад на општеството, на личноста.
Извонредна провокација за еден веќе искусен режисер и двајца бескрајно надарени млади актери. Брутално реалистичната приказна би божела да биде и нејзина и нивна, истовремено. Нејзина, онаа на заточеничка во својата возраст, во своите позиции во општеството во длабока криза, во своите длабоко пуштени корени тука, во својата потреба од конечна валоризација на еден живот посветен на други, ама на некое друго место и нивната, онаа на луѓе на стартот на своите надежи и идеали, а веќе изморени од животот во општество кое тврди дека некаде оди со јасна визија каде, а всушност стои во место, откако се родиле па се до денес…
Зоја Бузалковска
Сподели: